Centar Tratinčica

Tretmani

 

Aromaterapija

aromaterapija

Svaka biljka u svom korijenu, stabljici, lišću i cvjetovima ima jedinstvenu kombinaciju ulja koja se naziva eterično ulje. Aromaterapija (grčki aroma=miris, therapeia=liječenje) je postupak korištenja eteričnih ulja i esencija u svrhu očuvanja zdravlja i prevencija bolesti tijela, duha i uma. Aromaterapija je jedna od grana fitoterapije.
Kontraindikacije: alergijske reakcije na pojedina eterična ulja, otvorene rane, akutne upalne bolesti (neophodna je konzultacija bolesnika s liječnikom), otvoreni prijelomi, trudnoća (u prva tri mjeseca trudnoće se izbjegava nekoliko određenih eterična ulja, a nakon trećeg mjeseca trudnoće izbjegava ih se više).

Aromaterapeutski tretman: na početku tretmana, aromatrapeut će u razgovoru odrediti zdravstveno stanje, razinu stresa i trenutačno raspoloženje klijenta. Također će pitati o drugim lijekovima (posebice homeopatskim pripravcima) koje klijent možda uzima da bi se izbjegla negativna interakcija. Nakon odabira najboljeg ulja za klijenta u tom trenutku (kombinacija bazičnog ulja i najviše tri eterična ulja), započet će tretman koji se izvodi u tišini ili uz tihu instrumentalnu glazbu. Najčešći oblik tretmana je masaža koja se izvodi na cijelom tijelu i donosi opuštenost. Nakon masaže, klijent se neko vrijeme opušta u tišini. Trajanje cijelog tretmana, uključujući razgovor, je od 60 do 90 minuta.

Manualna tehnika: cilj primjene manualne tehnike je smanjenje boli, povećanje opsega pokreta, smanjenje ili uklanjanje oteklina mekih tkiva, upala ili ograničenja, postizanje relaksacije, povećanje elastičnosti ukočenog ( kontraktibilnog ) tkiva, povećanje funkcije pulmološkog sustava.

 

Refleksoterapija (stopala i šake)

stopalaOvo je terapeutska metoda koja se temelji na načelu po kojem u stopalu i šaci postoje refleksne zone koje odgovaraju pojedinom organu, pojedinom sustavu ili nekom dijelu tijela. Tretirajući točno određene zone ii točke na stopalu ili šaci možemo saznati u kakvom je stanju pojedini organ ili dio tijela. Tretman se provodi palcem šake i dužinom srednje falange savinutog kažiprsta ili srednjeg prsta. Refleksoterapiju koristimo kao tretman u svrhu liječenja kao i u prevenciji jer osnovnim tretmanom potpuno opuštamo tijelo, stimuliramo cirkulatorni, dišni, probavni i živčani sustav, a na taj način normaliziramo i harmoniziramo rad svih organa. Cilj refleksoterapije je poboljšanje pa i potpuni oporavak potpuno prirodnim putem. Tretman traje 45 – 50 minuta.sake
Refleksoterapija se najčešće nadopunjuje akupresurom koja je ograničena na one dijelove energetskih merdijana koji prolaze kroz stopala, šake i na pripadajuće akupunkturne točke.
Kontraindikacije: kožne zarazne bolesti područja koje obrađujemo, otvorene rane na tom području, akutne infektivne bolesti, iščašen gležanj, slomljene kosti u stopalima  ili nogama, ulkus povezan s dijabetesom.

 

Yumeiho terapija

yumeihoYumeiho  je japanska tehnika masaže koja uspostavlja simetriju tijela sto smanjuje bolove u leđima, vratu i kralježnici. Blagotvorno djeluje i na probavne poremećaje, dišne i ginekološke probleme te bolesti srca i krvnih žila, koji mogu biti potpomognuti nepravilnim držanjem tijela. Yumeiho čine tri tehnike koje se međusobno izmjenjuju i dopunjuju. Prva je metoda gnječenje, druga pritisak, a njihova je svrha omekšavanje i opuštanje mekih tkiva. Prema potrebi se koristi i treća metoda, odnosno vraćanje koštano-zglobnih struktura u prvobitan položaj. Za vrijeme tretmana pacijent leži na strunjači, poželjno odjeven u udobnu pamučnu odjeću koja ne sputava pokrete. Pojedini pokreti se izvode u sjedećem ili stojećem položaju. Osnovni dio Yumeiho masaže sastoji se od 100 pokreta i traje oko 60 min, a pri složenijim problemima rade se dodatni pokreti u trajanju od oko 120 min.
Kontraindikacije: ne preporuča se kod osoba koje boluju od zaraznih bolesti, od        hemofilije, akutnog hepatitisa C, osoba s glaukomom, herpes zosterom, pri upalama krvnih žila (flebitis, tromboflebitis, varikozni ulkus…) te diskus hernije u akutnoj fazi.

 

Cupping terapija  ili vakum terapija (terapija vrućim čašama)

cuppingCupping terapija je tradicionalna metoda liječenja, prisutna u mnogim kulturama svijeta. Ova terapija, poznata pod raznim imenima poput Baguanfa, Bentusa, Vendouse,  Vacuume terapi itd. Tokom terapije koriste se staklene čaše posebnog oblika, koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Zbog zagrijavanja čaše stvara se vakuum, koji djeluje na kožu i tkiva.  Čaša se ostavlja na par minuta, tokom kojih pruža zagrijavajući, opuštajući i detoksikacijski učinak. Potvrđeno je da utjecaj čaša prodire u tijelo i do 10 cm. Vakum terapija kod koje izvlačimo zrak pomoću pumpice je manje agresivna metoda i koristi posebne zvonolike čaše koje imaju u sebi magnete. Na taj način postižemo veći efekt  terapije. Cupping terapija potiče oslobađanje toksina, aktivira limfni sistem, oslobađa blokade u tijelu, pospješuje protok krvi kroz krvne žile (arterije, vene i kapilare), izglađuje strije i ožiljke, čisti kožu i poboljšava njezin izgled. U Kineskoj medicini cupping se također koristi za stimulaciju i otvaranje meridijana tijela. Cupping terapija može se koristiti zasebno ili u kombinaciji sa drugim metodama poput manualne terapije, akupunkture i drugih. Trajanje cijelog tretmana je 60 minuta.
Indikacije za cupping terapiju:  upala pluća, prehlada, kašalj, bronhitis, astma, probavne smetnje,  mučnina, vrtoglavica, menstrualne tegobe, otok ( za smanjenje otoka), bol, mialgije, sportske ozljede, traume u sportu itd.
Kontraindikacije: Ova metoda nije preporučljiva kod visokih temperature, upaljene kože, zaraznih kožnih bolesti.

Cupping terapija po ( muscle trigger points ) myofascijalnim trigger točkama: tehnika je usmjerena na tretman trigger točke koja predstavlja osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i raspršujuća bol na pritisak ovisno o vrsti trigger točke, a one  mogu biti aktivne, latentne, primarne, sekundarne i satelitske. Aktivne trigger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene bolove u vratu te rukama i nogama, bol u trbuhu, bol u leđnoj muskulaturi…Ne liječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava, poremećaji koordinacije i ravnoteže.
Tijekom primjene vakum terapije na trigger točku, dolazi do stimulacije i veće prokrvljenosti te na taj način dolazi do smanjenja i uklanjanja trigger točke koja uzrokuje bol. Napeti mišić se opušta, a samim time se i produžuju mišićna vlakna. Nastupa stanje relaksacije i ugode.

 

Kinesio taping

taping Tehnika u kojoj se na željeni dio tijela prema kineziološkim principima na odgovarajući način postavljaju kinesio trake. Aplikacija ovisi o tome da li je tegoba kronična ili akutna te da li je zdrav ili nedovoljno funkcionalan mišić ili ligament, zglob ili oboje. Kinesio traka ne sadrži farmakološke sastojke te ne izaziva alergijske reakcije. Učinak se postiže isključivo odgovarajućom primjenom sukladno vrsti tegobe. Nakon apliciranja traka ostaje na tijelu 3 – 5 dana, a postupak se ponavlja ukoliko za tim ima potrebe. Trake su širina 2.5, 5 i 7 cm, a boje ljubičasta, plava, bež i crna. Funkcije i učinci kinesio tapinga su: poboljšanje funkcije mišića (poboljšava kontrakciju mišića, dozvoljava veći obujam pokreta, smanjuje grčenje, mogućnost povrede mišića i prekomjerno istezanje, utjecajem na tonus mišića korigira se nejednakost i asimetrija te općenito umanjuje naprezanje mišića), pomaže funkcioniranje zglobova (stimulacijom proprioceptora povećava se obujam pokreta zgloba, popravlja odnos zglobnih površina), smanjenje razine boli i poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina (smanjuje osjećaj boli u mišićima i koži, smanjuje inflamaciju, razinu toksina u mišićnom tkivu te poboljšava cirkulaciju krvi i protok limfe).
Kontraindikacije: otvorene rane, nezacijeljeni neurodermatitis i psorijaza, genitalne zone u prva tri mjeseca trudnoće, kod pacijenata s bolestima srca jer kod njih izaziva svrbež kože i pojavu modrica.

Radiestezijski tretmani: poseban oblik radiestezije je „medicinska radiestezija“ koja obuhvaća izuzetno detaljnu dijagnostiku patogenih promjena u organizmu čovjeka nastalih izlaganjem organizma jedno određeno vrijeme djelovanju patogenih zračenja i izuzetnu efikasnu terapiju.

 

Emmett tehnika

m_emmettEmmett tehnika je oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke tijela s ciljem smanjenja boli te vrača koštano-mišićnu funkciju tijela. Emmett Tehnika je učinkovita i djelotvorna terapija sama za sebe, a može se koristiti na komplementarni način s bilo kojom drugom fizikalnom ili manualnom tehnikom. Tretman se  provoditi izravno na koži klijenta ili preko odjeće, u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju. Trajanje tretmana je od 10 do 30 minuta ako se Emmett tehnika koristi samostalno, a u kombinaciji s drugim terapijskim tehnikama tretman se produžuje.

DNS tehnika

DNS nije samo tehnika, već cjelovita strategije u svrhu boljeg razumijevanja neurofizioloških principa lokomotornog sustava (sustava za kretanje), a obuhvaća znanje i teorijsku bazu te vještine pregleda, liječenja i načine vježbanja (funkcionalni pristup). DNS koncept je temeljen na znanstvenim principima razvojne kineziologije (RK) i na neurofiziološkim principima lokomotornog sustava u razvoju. Jedinstven pristup manualnoj rehabilitaciji, usmjeren prema aktivaciji „Integriranog sustava stabilizacije“ (ISS) u svrhu značajnog poboljšanja funkcionalnog sustava.