Centar Tratinčica

Masaže

Riječ masaža dolazi od latinske riječi massage, što znači gnječiti, a označava vjerojatno najstariji oblik liječenja. Masaža je sistematski rad na mekom tkivu koji djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav te ligamente i tetive, izvodi se ručno (manualno) ili uz pomoć uređaja, djeluje na ravnotežu tjelesnih tekućina, krvi i limfe te dovodi do stanja potpune opuštenosti.

 

Medicinska masaža

medicinskaU ovoj vrsti masaže dodir potiče osjećaj fizičke i emocionalne ugode. Koriste se pokreti koji stimuliraju ili opuštaju mišiće, poboljšavaju cirkulaciju te potiči liječenje velikog broja raznih tegoba. Može se primjenjivati zajedno s aromaterapijom s obzirom da korištenje eteričnih ulja ili losiona tijekom tretmana ima niz terapijskih učinaka. Za određene dijagnoze se mogu koristiti i gotovi farmakološki pripravci (kreme, masti, sprejevi).
Kontraindikacije: povećanje tjelesne temperature tijela posebno kod infektivnih bolesti, akutni upalni procesi svih vrsta opekotina na koži nezavisno o njihovom uzroku, krvarenja raznih organa i tkiva, hemofilija, upala vena i limfnih putova, varikozni sindrom, maligni proces, zarazne kožne bolesti, srčani bolesnici (konzultacija liječnika).

 

Sportska masaža

sportskaSvrha ove vrste masaže je povećanje učinkovitosti treninga te poboljšavanje rezultata na natjecanjima i prilikom velikih psiho-fizičkih napora. Izvodi se prije, za vrijeme i poslije navedenih aktivnosti. Sportska masaža omogućuje brzu razgradnju mliječne kiseline u mišićnom tkivu i time smanjuje fiziološki zamor, umor i bol, ubrzava oporavak odnosno pomaže organizmu da se što prije vrati u prvobitno stanje.
Kontraindikacije su identične kao i kod medicinske masaže.

Masaža glave, lica, vrata i ramena: opuštajuća masaža koja oslobađa napetost u vratnim mišićima, otklanja nakupljen stres, umor, a pruža ugodu.  Njeguje i potiče mikro cirkulaciju tkiva. Kožu čini napetom i glatkom, otklanja tragove umora na licu i smanjuje bore…

Reflekso masaža stopala: je specijalna tehnika  masaže stopala koja pomaže kod umornih nogu te revitalizacije cijelog tijela. ( vidi više pod refleksoterapijom ).

Parcijalna masaža (sportska ili medicinska): ovom vrstom masaže se obrađuje jedan određeni dio tijela, a ovisno o konkretnom problemu izvodi se ili sportska masaža ili medicinska, s odgovarajućim intenzitetom pokreta. Smanjuje sklonost grču (spazmu) i fibroznoj degeneraciji te pomaže kod oporavka nakon istegnuća, kod prenaprezanja mišića ili zglobnih veza te smanjuje bol u tretiranom dijelu i poboljšava njegovu prokrvljenost.

Vezivno-tkivna masaža (VTM): izvodi se čvrstim podražajnim pokretima s ciljem liječenja određenih oboljenja lokomotornog sustava i unutrašnjih organa. Ima dobar učinak na regulaciju cirkulacije, degenerativne promjene vezivnog tkiva te uspostavlja dobru neurološku provodljivost podražaja.

 

Aromaterapija

aromaterapijaSvaka biljka u svom korijenu, stabljici, lišću i cvjetovima ima jedinstvenu kombinaciju ulja koja se naziva eterično ulje. Aromaterapija (grčki aroma=miris, therapeia=liječenje) je postupak korištenja eteričnih ulja i esencija u svrhu očuvanja zdravlja i prevencija bolesti tijela, duha i uma. Aromaterapija je jedna od grana fitoterapije.
Kontraindikacije: alergijske reakcije na pojedina eterična ulja, otvorene rane, akutne upalne bolesti (neophodna je konzultacija bolesnika s liječnikom), otvoreni prijelomi, trudnoća (u prva tri mjeseca trudnoće se izbjegava nekoliko određenih eterična ulja, a nakon trećeg mjeseca trudnoće izbjegava ih se više).

Aromaterapeutska masaža: izvodi se uz korištenje visoko kvalitetnog ulja u kombinaciji s eteričnim uljem. Radi se polagano, nježno i stimulirajuće. Relaksira mišiće, potiče cirkulaciju i detoksikaciju, jača imunološki sustav, smanjuje grč i bol u mišićima te općenitu razinu stresa.

Anticelulitna masaža: Anticelulitna masaža je energična masaža kojom obrađujemo područja na tijelu zahvaćena celulitom, najčešće bedra i stražnjicu. Čvrsta masaža poboljšava protok krvi i limfe, a učinak masaže se povećava korištenjem eteričnih ulja ili gotovih preparata za masažu. Tretman traje 30 minuta, a radi bolje učinkovitosti preporuča se napraviti 8-10 tretmana u kontinuitetu s razmakom 2-3 dana.
Kontraindikacije: osjetljivost na pojedina eterična ulja, sklonost pucanju kapilara uslijed čvrstog pritiska kao i kod preparata koji izazivaju hiperemiju. Tretmani se ne preporučuju trudnicama i dojiljama.

Detoksikacijska masaža:  Jedinstvena je po svojoj tehnici. Čini ju niz opuštajućih i stimulirajućih pokreta po merdijanima i akupresurnim točkama uz korištenje visokokvalitetnih detoksikacijskih, tonizirajućih i diuretskih ulja. Kombinacija masaže, tehnike izvođenja  pokreta i specifičnih  ulja,  pokreće se i ubrzava cirkulacija, protok limfe, metabolizam, a rezultat je izlučivanje toksina iz organizma i detoksikacija cijelog tijela.
Kontraindikacije: identične kao kod medicinske i sportske masaže.